U trendu

Baku: Jerevan granatirao naseljena mesta u tri okruga oko NK

BAKU – Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su intenzivni sukobi u Nagorno-Karabahu nastavljeni i tokom prethodnog dana i noći i da su jermenske snage granatirale naseljena mesta u tri okruga u okolini ovog regiona.

U saopštenju Ministarstva se navodi da su se sukobi u Nagorno-Karabahu nastavili i tokom prethodnog dana i noći duž cele linije fronta, prenosi TAS S.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane je saopštilo da su naseljena mesta u tri okruga oko Nagorno-Karabaha, regiona u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom, granatirale jermenske snage.

Ministarstvo je navelo da je neprijatelj granatirao okruge Geranboj, Terter i Adgam i da azerbejdžanska vojska „preduzima adekvatne mere“.

Obnovljeni sukobi između Azerbejdžana i Jermenije u Nagorno-Karabahu eskalirali su 27. septembra. Obe strane proglasile su ratno stanje i opštu mobilizaciju i prijavile žrtve, uključujući i civilne.

Sukob između Bakuua i Jerevana počeo februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah proglasio otcepljenje od Azerbejdžana.

Tokom sukoba između 1992. i 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rešenju sukoba u okviru OSCE Minsk grupe, kojom predsedavaju Rusija, SAD i Francuska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.