U trendu

Baku: „Jermenija i dalje postavlja mine u Nagorno-Karabahu“

BAKU – Zamenik ministra spoljnih poslova Azerbejdžana Elnur Mamadov optužio je danas Jermeniju pred Međunarodnim krivičnim sudom za „etničko čišćenje“, kao i da je nastavila da postavlja mine na teritoriji Nagorno-Karabaha i nakon dogovora o prekidu vatre po okončanju šestonedeljnog sukoba krajem prošle godine.

Prošle nedelje sud je održao saslusanje nakon tužbe koju je Jermenija podnela protiv Azerbejdžana, a povodom rata u kojem je ubijeno 6.600 ljudi.

„Kampanja etničkog čišcenja i poziva na nasilje protiv Azerbejdžanaca i dalje traje“, rekao je Mamadov pred Međunarodnim sudom pravde, preneo je AP.

Azerbejdžan traži od međunarodnog suda da naredi Jermeniji da prekine sa postavljanjem mina, da Bakuu dostavi mapu postavljenih mina i da preduzme mere kojima bi se zaustavilo podsticanje jermenskih grupa na rasnu mržnju i nasilje protiv građana Azerbejdžana.

Mamadov je rekao da su jermenske mine posle postizanja mirovnog sporazuma ubile ili povredile najmanje 106 Azerbejdžanaca, uključujući 65 civila.

Jermenija i Azerbejdžan su se sukobile oko teritorije Nagorno-Karabaha, a rat je okončan sporazumom 9. novembra prošle godine uz posredstvo Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar