U trendu

Ban osudio nastavak blokade Gaze i pored pomirenja Izraela i Turske

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio je danas izraelsku blokadu pojasa Gaze, označivši je „kolektivnim kažnjavanjem koje podstiče eskalaciju“, dan nakon najave Izraela da nastavlja embargo uprkos sporazumu o normalizaciji odnosa sa Turskom koja je zahtevala da se ta mera ukine.

Ban smatra da kopnena, pomorska i vazdušna blokada pojasa koja traje skoro jednu deceniju „guši stanovnike, da je uništila je ekonomiju i da ometa obnovu“ te male palestinske teritorije na obali Sredozemnog mora razorene u tri izraelske ofanzive od 2008. godine.

Ban je danas četvrti i poslednji put posetio Gazu u svojstvu generalnog sekretara svetske organizacije.

„To je kolektivno kažnjavanje… Danas je za 70 odsto stanovnika Gaze potrebna humanitarna pomoć. Polovina mladih žitelja Gaze ima malo ili uopšte nema izgleda za posao“, rekao je on u jednoj od desetina škola UN koje pružaju utočište palestinskim izbeglicama, kako prenosi Frans pres.

Svetska banka i UN tvrde da je blokada onemogućila bezmalo sav izvoz iz Gaze i dovela ekonomiju te male enklave izmedju Egipta, Izraela i Mediterana na ivicu propasti. Zbog blokade je takodje onemogućeno kretanje velike većine od 1,9 miliona stanovnika pojasa.

Izrael medjutim tvrdi da je blokada neophodna kako bi se sprečilo unošenje materijala koje oružane organizacije koriste za izradu oružja.

„Ova situacija se ne može nastaviti, ona podgreva ljutnju i očajanje i povećava opasnost od eskalacije nasilja“, rekao je Ban, dan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu označio blokadu „bezbednosnim interesom od velike važnosti“ za Izrael, istakavši da nije spreman da o tome ponovo pregovora.

Ankara, čiji su odnosi s Izraelom zapali u duboku krizu nakon pokušaja probijanja te blokade u maju 2010. godine normalizaciju odnosa uslovila je njenim ukidanjem.

Turski premijer Binali Jildirim je juče, objavljujući sporazum s Izraelom, rekao da je blokada „umnogome“ ukinuta. Na osnovu sporazuma o pomirenju Izraela i Turske omogućiće se izgradnja elektricne centrale, postrojenja za desalinizaciju i bolnice u Gazi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.