U trendu

Baradar: Nisam mrtav, nema svađa među liderima talibana

KABUL – Šef političke kancelarije talibanskog pokreta i zamenik premijera privremene vlade Avganistana, mula Abdul Gani Baradar odbacio je danas izveštaje o njegovoj smrti i nesuglasicama među talibanskim liderima.

„Nema nikakvih svađa među liderima Islamskog emirata Avganistana. Imamo takav respekt među sobom da retko koja porodica može da se pohvali time. Pozivamo naš narod da ne budu obmanjeni netačnim izveštajima u nekim medijima i tražimo od novinara da prekinu sa širenjem dezinformacija“, izjavio je Baradar, koji se trenutno nalazi u Kandaharu, prenela je agencija TAS S.

Nekoliko lokalnih i stranih medija izvestili su o tome da je Baradar imao sukob sa Halilom ur-Rahmanom Hakanijem, ministrom za izbeglice, oko sastava privremene vlade.

Mediji su naveli da je Baradar tražio inkluzivnu vladu koja bi ukjučila i predstavnike raznih etničkih i religioznih grupa, kao i žena.

Baradar nije bio deo talibanske delegacije koja se 12. septembra sastala sa viceperemijerom Katara i ministrom spoljnih poslova, šeikom Muhamedom bin Abdulrahmanom al-Tanijem.

Mediji tvrde da je Baradar otišao u Kandahar nakon što je imao svađu sa ostalim talibanskim liderima, štaviše, pisalo se da je imao zdravstvene probleme i da je verovatno mrtav.

„Nisam znao da je katarski ministar posetio Kabul. Da sam znao ranije, susreo bih se sa njim. Išao sam na put u tom trentuku i nisam mogao da prekidam put kako bih negirao glasine, posebno o mom zdravlju“, dodao je Baradar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.