U trendu

Baz pobednika u prvom glasanju za novog predsednika Predstavničkog doma Kongresa

VAŠINGTON – Prvo glasanje za predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa završeno je danas bez pobednika jer nijedan kandidat nije dobio potrebnih 218 glasova za pobedu.

Kandidat republikanaca Kevin Makarti, čiju nominaciju nisu podržali svi poslanici njegove stranke, dobio je 203 glasa, dok je kandidat demokrata Hakim Džefris dobio 212.

Još jedan republikanac, Endi Bigs dobio je 10 glasova, dok su ostali kandidati dobili devet.

Predstavnički dom će morati da glasa ponovo dok neko od kandidata ne dobije potpunu većinu od 434 člana koji mogu da glasaju, prenosi Bi-Bi-Si.

Današnje 118. zasedanje Predstavničkog doma počelo je stranačkom borbom oko izbora novog predsedavajućeg Predsedavajućeg doma, nakon što je grupa konzervativnih republikanaca obećala da neće glasati za Kevina Mekartija.

Grupa republikanaca iz Predstavničkog doma, pet ili više njih, protivi se Mekartijevoj kandidaturi i tvrdi da on nije dovoljno posvećen konzervativnoj politici stranke, a izostanak njihove podrške bi Mekartija ostavio bez potrebne većine.

Ni vrbovanja republikanaca u redovima Demokratske stranke da se glasa za Mekartija ne obećavaju uspeh jer će, po svemu sudeći, demokrate gotovo sigurno glasati za svog novoizabranog partijskog lidera, kongresmena Džefrisa iz Njujorka, navodi Bi-Bi-Si.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar