BBC: Napad u Parizu odgovara Le Penovoj

Predsednička kandidatkinja ultradesničarske stranke u Francuskoj Marin le Pen mogla bi najviše da „profitira“ od sinoćnjeg napada u Parizu, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Prema njihovim navodima, moguć je i obrt, tj. da se glasači okrenu „iskusnom konzervativnom političaru“, Fransoa Fijonu, kome je popularnost znatno opala zbog nedavnog skandala i optužbi o nepotizmu.

Četiri glavna kandidata na francuskim predsedničkim izborima su prema istraživanjima javnog mnjenja veoma blizu jedni drugima, dok više miliona građana za sada nije odlučilo kome će poveriti svoj glas.

BBC ističe da je previše rano kako bi se prave posledice napada na izbore procenile, ali da su centrista i krajnji levičar, Emanuel Makron i Žan-Luk Melanson „svesni da ih malo ljudi vidi kao teškaše kada je reč o bezbednosnoj politici“.

Marin le Pen često je tokom kampanje pričala o imigracionoj politici, islamskom fundamentalizmu i bezbednosti, a svetski mediji je često ističu kao novu osobu koja na talasu populizma i desničarske retorike želi da dođe do vlasti.

„Saosećam i stojim uz naše bezbednosne snage koje su opet bile meta“, napisala je ona na Tviteru.

Fijon je na istoj društvenoj mreži takođe odao počast „bezbesnosnim snagama koje žrtvuju svoje živote kako bi zaštitili naše“.

Nezavisni kandidat Emanuel Makron rekao je na televiziji da je „prva dužnost predsednika da štiti“ i izrazio solidarnost za policijom.

Le Penova, Fijon i Makron otkazali su sve događaje u kampanji za petak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.