U trendu

BBC odložio emitovanje filma o intervjuu sa Dajanom

LONDON – Britanski BBC odložio je danas emitovanje dokumentarnog filma Panorama o intervjuu Martina Bašira iz 1995. godine sa princezom Dajanom.

Očekivalo se da će se u filmu ispitati tvrdnje da je Bašir koristio lažne izvode iz banke da bi ubedio Dajanu da uradi intervju.

Kako stoji u izveštaju BBC-ja, film je trebalo da bude emitovan na BBC One u ponedeljak, ali je emiter rekao da je odložen zbog „neodložnih dužnosti“.

Bašir je napustio korporaciju ranije ove nedelje zbog hroničnih zdravstvenih problema.

Ovaj 58-godišnjak je bio urednik BBC Njuz-a i bio je teško bolestan od Covid-19 kada su se optužbe pojavile krajem prošle godine, zbog čega mu je ugrađen četvorostruki bajpas, a zatim i još jedna operacija.

Odluka o pomeranju epizode doneta je ubrzo nakon što je zaključena odvojena istraga u intervjuu – koju je vodio Lord Dajson.

BBC je rekao da je Bašir u potpunosti sarađivao sa istragom i da neće davati javne komentare dok je taj proces u toku.

Lord Dajson, koji je bio drugi najviši sudija u Engleskoj i Velsu, imao je zadatak da ispita korake koje su Bašir i korporacija preduzeli da bi dobili intervju.

Navodi se da je brat princeze Dajane Čarls Spenser rekao je da je Bašir koristio falsifikovane bankovne izvode, koji su neistinito prikazivali da su službe bezbednosti platile dvojici viših pripadnika kraljevskog osoblja za informacije o njegovoj sestri.

BBC se prethodno izvinio zbog upotrebe izjava, ali insistirao je da oni nisu „učestvovali u njenoj odluci da učestvuje u intervjuu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.