U trendu

Bečić: CG je malena, al` je časna i poštena

HERCEG NOVI – U Herceg Novom je danas počela 14. Konferencija predsednika parlamenata malih evropskih država, koju je otvorio predsednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić citirajući stih koji kaže da je „Crna Gora malena, ali časna i poštena“, uprkos, kako je rekao, brojnim podelama.

Bečić je rekao taj stih najbolje oslikava, kako je naveo, „veličinu naše države, svojevrstan moralni kod i ponos koji ne zavisi od broja kvadratnih kilometara kojim se meri neka teritorija“.

Bečić, koji je i domaćin ove konferencije, učesnicima je poželeo dobrodošlicu u, kako je naveo, prvu narednu članicu EU i ponovio da članstvo Crne Gore u EU nema alternativu.

„Siguran sam da ćete se u danima pred nama i u okviru vaše posete uveriti da i u Crnoj Gori imate iskrenog prijatelja i pouzdanog partnera i da Crna Gora ima čime da doprinese društvu za ovim stolom. Prijateljstvo i poverenje su ključ i osnov svega naprednog i progresivnog“, rekao je Bečić.

Prema njegovim rečima, države učesnice su svojim primerima u različitim okolnostima, i istorijskim i geografskim uslovima, dokazale da je moguće „da budete istovremeno i mala, ali ekonomski jaka država sa bogatim i zadovoljnim stanovništvom“.

Bečić je izrazio uverenje da formati poput ove Konferencije počivaju na ključnoj reči- prijateljstvo.

„Smatram da održavanje prijateljskih odnosa i ostvarivanje državnih interesa ne isključuje jedno drugo. Naprotiv, svi konkretni državni interesi i merljivi ekonomski parametri idu ruku pod ruku sa podrškom koju dobijemo od naših prijatelja iz Evrope i sveta. Što više takvih partnera, na koje se možemo osloniti, a tu i te kako ubrajam sve vas, bolje po Crnu Goru, i bolje po sve njene građane“, kazao je, između ostalog, Bečić, preneli su podgorički mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.