U trendu

Bećirović: Bošnjaci iz BiH i Srbije treba da razvijaju saradnju

SARAJEVO – Bošnjaci iz BiH i Srbije treba da razvijaju saradnju poštujući suverenitet i teritorijalni integritet dve država, izjavio je bošnjački član predsedništva BiH Denis Bećirović u razgovoru sa predsednicom Bošnjačkog nacionalnog veća u Srbiji Misalom Pramenković.

Bećirović je naglasio da je potrebno nastaviti rad na unapređenju položaja i prava Bošnjaka u Sandžaku i kroz bilateralne odnose BiH i Srbije.

Bećirović i Pramenković razgovarali su juče u Sarajevu o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i Srbiji, saopštio je Kabinet Bećirovića.

Navodi se da je Pramenković istakla da je cilj njene posete BiH razmena mišljenja o mogućnostima konkretne podrške institucija, organizacija i ustanova Bosne i Hercegovine s ciljem intenziviranja saradnje i ostvarivanja konkretnih rezultata.

Istakla je da je važna veća institucionalna saradnja, podrška kroz pravne mehanizme BiH i konkretne modele, kako bi se, kako se navodi, uticalo na poboljšanje položaja i prava Bošnjaka u Srbiji,.

Pramenković je, dodaje se, informisala Bećirovića o delovanju BNV-a u Srbiji s ciljem ostvarivanja svih individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka koja su garantovana Ustavom Srbije.

Ukazala je, kažu, na aktivnosti BNV-a u zalaganju za očuvanje identiteta Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.