U trendu

Begaj: Kosovo 15 godina nezavisno, čestitamo BGi PR na napretku u pregovorima

BRISEL – Albanski predsednik Bajram Begaj izjavio je danas nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom da je tzv. Kosovo „već 15 godina nezavisna država“, koja naporno radi na stvaranju vladavine prava.

„Mi u potpunosti podržavamo put Kosova ka članstvu u međunarodnim i regionalnim organizacijama, što naravno uključuje članstvo u NATO-u“, rekao je Begaj, i dodao da je misija KFOR-a na severu KiM „uspešni garant mira i bezbenosti u regionu“, što uključuje i Kosovo i Albaniju.

„Pratili smo dijalog između Beograda i Prištine i čestitamo Srbiji i Kosovu na napretku na tom polju“, rekao je Begaj.

On je naglasio da Albanija nastavlja da podržava Ukrajinu u ratu sa Rusijom tako što šalje medicinsku i vojnu pomoć, i ocenio da Rusija predstavlja veliku pretnju ppo Zapadni Balkan, pošto je povećala intezitet svojih operacija koje su kombinacija hibridnog rata i subverzija.

„NATO ima obavezu da se proširi, i u tom smislu pozdravljamo pristupnice Švedske i Finske. Albanija je bila jedna od prvih zemalja koja je te prstupnice ratifikovala. Politika ‘otvorenih vrata’ Alijanse omogućava da Kosovo, ali i Finska i Švedska donesu vrednosti NATO-u“, rekao je Begaj.

On je istakao da je Alijansa demonstrirala jedinstvo i spremnost da brani „svaki centimetar“ teritorije zemalja članica i prijateljskih zemalja.

„Albanija učestvuje i misijama KFOR-a u Letoniji i Bugarskoj, i konstantno radimo na modernizaciji naše vojske i kapaciteta“, rekao je i dodao da će Albanija ispuniti sve uslove kako bi što pre postala članica Evropske unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar