U trendu

Bela kuća razmatra smenu Tilersona: Trampa nazvao „moronom“

Bela kuća razmatra planove da smeni državnog sekretara Reksa Tilersona, a na njegovo mesto dovede direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA) Majka Pompea, navode američki mediji.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, Tilerson je nedavno imao nesuglasica sa predsednikom SAD Donaldom Trampom kada je reč o spoljnopolitičkim pitanjima. Njihova mišljenja su se, između ostalog, razišla po pitanju pristupa problemu nuklearnih testova Severne Koreje i nuklearnog programa Irana.

Tilerson se, kada je reč o Severnoj Koreji, zalagao za diplomatski pristup za šta je Tramp naveo da je „trošenje vremena“ dok ta zemlja nastavlja sa razvojem svog nuklearnog balističkog programa.

Državni sekretar je takođe branio nuklearni sporazum Irana sa šest velikih sila o obustavi nuklearnog programa te zemlje u zamenu za smanjenje sankcija, koji je Tramp doveo u pitanje.

Neki američki mediji su čak ranije izvestili i da je Tilerson Trampa nazvao „moronom“.

Kako se navodi, jednog zvaničnika iz Bele kuće citirala je agencija AP, a on je rekao da se o tom planu razgovara, dok su neimenovani izvori iz vlade takođe o tome govorili za „Njujork tajms“ i „Veniti fer“.

Njujork tajms je izvestio da će Pompea u Centralno obaveštajnoj agenciji zameniti republikanski senator Tom Koton, a još nije poznato da li je Tramp dao konačno odobrenje za ovaj potez.

Do ove smene moglo bi da dođe u decembru ili januaru, piše Bi-Bi-Si.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar