U trendu

Belgija dobija manje od pola očekivanih AstraZeneka vakcina

BRISEL – Belgija će primiti manje od polovine broja kovid-19 vakcina koje je očekivala od AstraZeneke u prvom kvartalu, saopštila je danas radna grupa za vakcine u toj zemlji.

Belgija je očekivala 1,5 miliona doza vakcine, koja tek treba da bude odobrena, do marta, ali bi umesto toga dobila oko 650 000 doza.

Zdravstveni zvaničnici su na konferencijskom pozivu rekli da se nadaju da će imati pristup iglama koje mogu izvući šest doza po bočici od predviđenih pet, prenosi Rojters.

Fajzer, koji je obavezan na isporuku određenog broja doza, sada planira isporuku na osnovu šest doza po bočici, dodaje Rojters.

Belgijski zdravstveni zvaničnici rekli su da se nadaju da će se naći kompromis, pri čemu isporuka bočica neće biti prekinuta.

„Proces je u toku… ali nadamo se, na osnovu jučerašnje diskusije, da ćemo sledeće nedelje imati dobre vesti o količinama, kao i o brzini isporuka,“ rekao je član radne grupe za vakcine Gzavije de Sijpe.

Rojters je u petak preneo da je AstraZeneka obavestila zvaničnike Evropske unije da će smanjiti isporuke vakcine za 60 odsto na ukupno 31 milion doza u prvom kvartalu zbog problema u proizvodnji.

EU ima dogovor o kupovini najmanje 300 miliona doza od AstraZeneke, sa opcijom za dodatnih 100 miliona.

Regulator EU za lekove treba da donese odluku o odobravanju vakcine 29. januara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar