U trendu

Belgijske vlasti razmatraju zahteve za odmrzavanje imovine nesankcionisanih Rusa

BRISEL – Od ukupno hiljadu zahteva za oslobađanje zamrznute ruske imovine podnetih nadležnim belgijskim državnim službama, razmotreno je oko 300, potvrdio je danas šef belgijskog trezora Aleksander De Gist u intervjuu listu Soar.

„Jedan od osnovnih zadataka tima za primenu finansijskih sankcija u našoj administraciji je da razmatra zahteve za oslobađanje imovine. Podneto je više od hiljadu zahteva. S obzirom na ograničene resurse osmočlanog tima i ogroman obim potrebnih pregleda, za sada je obrađeno svega 300 zahteva“, rekao je De Gist.

Prema njegovim rečima, ove zahteve su podnela fizička i pravna lica koja smatraju da na njih ne bi trebalo da se primenjuju sankcije, na primer klijenti sankcionisanih ruskih banaka kojima je automatski zamrznuta lična imovina, iako oni sami nisu na listi sankcionisanih, prenosi TAŠ.

Podnosioci zahteva za odmrzavanje imovine bi trebalo da dokažu da nisu pod sankcijama, da ne deluju u interesu lica pod sankcijama i da svoj novac neće vraćati u Rusiju, rekao je belgijski zvaničnik.

„Ne oslobađamo sredstva ukoliko imamo i najmanju sumnju“, dodao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.