U trendu

Belorusija:332 krivične prijave za klevetu policajaca

MINSK 13. januara (Tanjug) – Od avgustovskih predsedničkih izbora u Belorusiji su pokrenuta čak 332 krivična postupka za klevetu policijskih službenika i otkrivanje njihovih ličnih podataka, napisala je danas na društvenoj mreži „Telegram“ portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Olga Čemodanova.

„Policijski službenici i drugi pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova u proteklih pet meseci primili su 225 pretnji i 382 uvrede. Zabeležena su čak 92 slučaja klevete i preko 18 000 slučajeva otkrivanja ličnih podataka. S tim u vezi, pokrenuta su 332 krivična slučaja i optuženo 127 osoba uz prekršajne prijave “, istakla je Čemodanova, prenosi TAS S.

Protesti u Belorusiji su izbili u glavnom gradu države Minsku i nekoliko drugih gradova nakon avgustovskih predsedničkih izbora, što je dovelo do sukoba između demonstranata i policijskih službenika, a demonstranti i optužuju predstavnike zakona za nesrazmernu upotrebu sile i često ih vređaju na društvenim mrežama.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko više puta je ponovio da niko nema pravo da preti onima koji održavaju red u zemlji.
Belorusija je predsedničke izbore održala 9. avgusta 2020, a prema podacima Centralne izborne komisije, aktuelni predsednik Lukašenko je dobio 80,1 odsto glasova, dok je Svetlana Tihanovskaja, koja je imala 10,12 odsto podrške , odbila da prizna rezultate izbora i napustila zemlju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.