U trendu

Beloruska vlast koristi fotografiju sa Klintonom protiv zatvorenog političara

TALIN – Istražni komitet Belorusije objavio je danas fotografiju opozicionog političara Andreja Dzmitrijeva, na kojoj se on rukuje s bivšom američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, kao dokaz u krivičnom predmetu povezanom sa masovnim protestima nakon predsedničkih izbora u Belorusiji 2020. godine.

U saopštenju se navodi da slika sa Klintonom „može ukazivati da su njegove aktivnosti koordinisane iz inostranstva“, preneo je AP.

Dzmitrijeva, 41-godišnjeg aktivistu i lidera opozicionog pokreta „Reci istinu“, privele su snage bezbednosti u sredu optuživši ga za „organizovanje nereda“.

On se nalazi u zatvoru Okrescina u Minsku, koji je postao ozloglašen, nakon što su aktivisti za ljudska prava naveli da su učesnici protesta 2020. tamo mučeni i ponižavani.

Istražni komitet nije precizirao kada i pod kojim okolnostima je snimljena fotografija Dzmitrijeva i Klintonove, ali tvrdi da je političar „prešao državnu granicu Belorusije 599 puta, od čega 33 nakon 2020. godine“.

Dzmitrijev se kandidovao na izborima protiv autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka i sada mu preti kazna do četiri godine zatvora zbog učešća u protestima.

I beloruska opozicija i zapadne zemlje osudile su kao nameštene izbore 2020. godine, na kojima je Lukašenko dobio još jedan mandat.

Prema zvaničnim podacima o beloruskim izborima, Dzmitrijev je zauzeo četvrto mjesto sa 1,2 odsto glasova, dok je Lukašenko dobio preko 80 odsto.

AP podseća da su nakon izbora usledili protesti na koje su vlasti u Minsku odgovorile privođenjem 35.000 ljudi, a hiljade su pretučene od strane policije, dok je ugašeno više desetina medija i nevladinih organizacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar