U trendu

Beograd danas predstavlja kandidaturu za EXPO 2027

PARIZ – Na 171. Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u Parizu danas će se predstaviti gradovi kandidati za izložbu EXPO 2027, a kandidaturu Beograda predstaviće srpski ministri finansija i sporta, Siniša Mali i Zoran Gajić, kao i gradski urbanista Marko Stojčić.

Gajić je za Tanjug rekao da će Srbija, ukoliko Beograd pobedi na kandidaturi za EXPO 2027 i bude domaćin te manifestacije, za tri godine dobiti nacionalni stadion i novi sajamski prostor u glavnom gradu.

Gajić je istakao da će tim iz Srbije uraditi sve kako bi danas što bolje predstavio mogućnosti i potencijale srpske prestonice.

„Očekujem da ćemo se dobro predstaviti kao zemlja kandidat za specijalizovani EXPO 2027 i potrudićemo se da predstavimo sve mogućnosti koje ima Srbija što se tiče, i sporta, i muzike, i kulture“, rekao je Gajić.

Naglasio je da će izložba EXPO 2027 trajati tri meseca u gradu koji bude izabran za domaćina i da bi osvajanje kandidature Srbiji donelo velike ekonomske i finansijske benefite, jer bi mogla da računa na posetu od više od 2,5 miliona ljudi.

On je kazao da će tim iz Srbije danas govoriti pred komisijom koju čini 170 zemalja članica BIE i naveo da je njegov zadatak da predstavi uspehe srpskih sporista i ostvarene rezultate u domenu sporta, kao i benefite koje ljudi imaju od zdravih navika, rekreacije, fizičke aktivnosti i igre.

U skladu sa postupkom kandidature, za večeras je planiran i svečani prijem za visoke zvaničnike, na kojem će domaćini biti supruga predsednika Srbije Tamara Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Predviđeno je da predstavljanju Srbije za EXPO 2027 prisustvuju i šef diplomatije Ivica Dačić, ministarka kulture Maja Gojković i ministar prosvete Branko Ružić, saopštila je ranije organizcija „Belgrade EXPO 2027“.

Beograd će predstaviti i prestižni srpski umetnici – violinista Stefan Milenković i glumački bard Miki Manojlović, uz video uključcenje Novaka Đokovića.
To će biti drugo predstavljanje kandidature Beograda u Parizu, posle uspešne promocije u junu ove godine, na 170. zasedajnu BIE.

Zemlju domaćina EXPO 2027 izabraće 170 država članica BIE tajnim glasanjem u junu 2023. godine

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar