U trendu

Berbok: Evropska buducnost Z. Balkana nemacki prioritet

SARAJEVO – Evropska budućnost zemalja Zapadnog Balkana je nemački glavni priroritet, poručila je u Sarajevu nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Ona je nakon sastanka s ministarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković naglasila da su demokratski i fer izbori bitni za svaku zemlju i da želi da integritet izbora u Bosni i Hercegovini bude pojačan, prenosi Klix.ba.

„Važno je da se izbori održe u planiranom terminu u oktobru“, naglasila je Berbok.

Nemačka ministarka, koja u okviru dvodnevene posete Zapadnom Balkanu danas i sutra boravi u Sarajevu, Prištini i Beogradu, a zatim odlazi u Moldaviju, je dodala da nije mogla da očekuje da će na putovanje poći u vreme kad je ugrožena egzistencijalna bezbednost.

„Evropa je suočena s katastrofom rata. Verujem da se mnogi, kad gledaju slike Kijeva i Mariupolja, sećaju slika iz devedesetih, te slike su snažno obeležile i moju generaciju“, izjavila je Berbok.

Dodala je i kako je Nemačka prvi put uvela specijalnog izaslanika za zemlje Zapadnog Balkana.

„Veoma sam sretna da je baš Manuel Sarrazin postao specijalni izaslanik, ovde je on valjda poznatiji od mene. Njegovo imenovanje je samo početak onog što mi planiramo. Pitaju se zašto poseta Balkanu u vreme rata u Ukrajini, ja baš kažem upravo sada“, naglasila je Berbok.

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković nakon sastanka sa nemačkom koleginicom, koja je u službenoj posetu Bosni i Hercegovini, poručila je da eskalacija u Ukrajini i posledice koje je ta kriza izazvala u Evropi samo dodatno usložnjavaju situaciju u BiH i uputila poziv na hitan prekid vatre i nasilja.

„Glavni grad Bosne i Hercegovine, ali i svi gradovi i građani BiH, najbolje znaju šta donose agresija i rat. Naša srca su na strani onih koji se bore za slobodu, demokratiju i evropske vrednosti. Tako je danas, tako će biti i sutra“, rekla je Turković.

Ona je naglasila da je s Berbok vrlo otvoreno razgovarala o situaciji u BiH i na Zapadnom Balkanu.

„Nemačko prisustvo je konstruktivno i neophodno i doprinosi stabilnosti i prosperitetu. Bezbednosna i politička pretnja u BiH, koja je izazvana secesionističkim aktivnostima Narodne skupštine RS-a i zaključcima kojima se podrivaju državne institucije i Dejtonski mirovni sporazum, još uvek nije otklonjena“, saopštila je Turković.

Poručila je da je neophodno odmah zaustaviti sve retrogradne procese u BiH, onemogućiti sprovođenje zaključaka NSRS-a, što bi onda po njoj, otvorilo vrata pokretanju reformskih procesa, usvajanju budžeta, ispunjavanju uslova za EU, navodi Klix.ba.

Tokom razgovora Turković i Berbok su se dotakle i zahteva koji je BiH poslala u Brisel, u kojem se traži razmatranje i dodeljivanje statusa kandidata u skraćenom postupku i određivanje datuma početka pregovora.

„Ohrabreni smo nedavnim izjavama kancelara Olafa Šolca, koji je rekao da se pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji ozbiljno razmatra“, zaključila je Turković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.