U trendu

Berlinska bolnica objavila detalje trovanja Navaljnog

Berlinski lekari koji su lečili Alekseja Navaljnog, objavili su danas kliničke detalje njegovog trovanja novičokom, što je ruski opozicionar pozdravio pošto Moskva to mesecima traži.

U berlinskoj bolnici je „dijagnostifikovano ozbiljno trovanje inhibitorom holinesteraze“, objašnjavaju naučnici u članku objavljenom u časopisu Lanset.

Lekari dodaju da je „provera umešanosti agensa novičok… izvršena samo nekoliko dana nakon što je utvrdjena dijagnoza trovanja… i ona nije uticala na odluke o lečenju“.

Prema članku koji je objavljen uz saglasnost Navaljnog, ruski opozicionar je nakon pojave prvih simptoma pao u komu, rad srca je naglo usporen, a telesna temperatura mu je pala na 33,5 stepeni Celzijusa.

„Njegovo dobro zdravstveno stanje pre trovanja verovatno je doprinelo oporavku“, ocenjuju naučnici, što je u suprotnosti sa zaključcima ruskih lekara koji su jedno vreme dovodili u pitanje način života i opšte zdravstveno stanje Navaljnog.

Žestoki kritičar režima Vladimira Putina, Aleksej Navaljni teško se razboleo 20. avgusta u avionu dok je išao u Sibir zbog kampanje za lokalne i regionalne izbore.

Nakon što je hospitalizovan u Sibiru, on je prebačen u Berin, a iz bolnice je izašao tek nakon više nedelja lečenja.

Navaljni optužuje ruske tajne službe da stoje iza pokušaja ubistva što Moskva odbacuje i negira da stoji iza njegovog trovanja.

Evropska unija je tražila objašnjenje od Moskve i uvela je sankcije ruskim zvaničnicima, a potom je Rusija uzvratila sličnim merama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.