U trendu

Bezbednosne snage Mjanmara nastavljaju nasilje nad demonstrantima, vlast smanjuje broj žrtava

Snage bezbednosti u Mjanmaru ponovo su danas upotrebile silu u suzbijanju demonstracija, dok je portparol vojne hunte demantovao da je korišćeno automatsko oružje i navodi da je broj žrtava manji od onog koji iznose nezavisne organizacije.

Društvene mreže prenose izveštaje da su najmanje četiri osobe ubijene u mestu Bago, oko 100 kilometara severoistočno od Jangona, u napadu vladinih trupa i policije koji je počeo pre zore, a nastavio se sporadično do mraka.

Lokalni list je naveo da je ubijeno oko 10 civila u Bagu, pozivajući se na anonimni izvor u glavnoj gradskoj bolnici.

Nasilje snaga bezbednosti zabeleženo je i u drugim oblastima, a prema izveštajima na društvenim mrežama na istoku zemlje su vojska i policija koristile bojevu municiju.

Snage bezbednosti ubile su najmanje 614 demonstranata i slučajnih prolaznika, prema Udruženju za pomoć političkim zatvorenicima, koje nadgleda žrtve i hapšenja.

Portparol vladajuće hunte Zav Min Tun branio je na konferenciji za novinare akcije snaga bezbednosti.

Komentarišući izveštaje da su bezbednosne snage protiv demonstranata koristile automatsko oružje, on je rekao da bi u tom slučaju 500 ljudi bilo ubijeno za samo nekoliko sati.

On je osporio i broj poginulih koji je iznelo Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima i rekao da je prema vladinim podacima 248 osoba stradalo i da je ubijeno i 16 policajaca.

Upitan o vazdušnim udarima koje su izveli vladini avioni na teritoriji pod kontrolom pobunjeničke etničke manjine Karen u istočnom Mjanmaru, u kojoj je poginulo 14 civila, Zav Min Tun je rekao da su vazdušni napadi precizniji od kopnenih u kojima bi stradalo više osoba.

Pripadnici Nacionalne unije Karen naveli su da vojska izvodi i kopnene napade uz upotrebu artiljerije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.