U trendu

Bilčik zabrinut i pozvao na dijalog o izlasku iz krize

PODGORICA – Evroposlanik Vladimir Bilčik izrazio je danas zabrinutost zbog, kako je rekao, ustavne, političke i ekonomske situacije u Crnoj Gori i pozvao partije na dijalog i dogovor o izlasku iz krize.

„Dijalog, potreban vam je dijalog, ali on ne može biti tu samo radi dijaloga, već mora da dovede do određenih odluka“, kazao je Bilčik, koji u Podgorici učestvuje na Skupštini građana i dodao:

„U ovom trenutku biću iskren – veoma sam zabrinut za situaciju u Crnoj Gori, zato što vidim da je osetljiva osnova vaše zemlje, ustavni temelj, politički temelj, ekonomski temelj, ugrožen je i doveden je u pitanje“.

Zato je, kazao je, važno da angažujemo građane i dodao da je zato tu jer mu je kao prijatelju stalo.

„Ja sam prijatelj evropske, demokratske Crne Gore. Želim da vidim da evropska i demokratska Crna Gora napreduje, zato sam ovde. Želim da vas ohrabrim da izađete iz ove krize, evropske institucije vas posmatraju“, rekao je.

Do cilja puta koji je Crna Gora izabrala – put Evropske unije – moguć je samo teškim radom.

„Želeo bih da vidim evropsku i demokratsku Crnu Goru i da iz Skupštine čujem da su oni koji su odgovorni za budućnost Crne Gore spremni da odrade sve da bi Crnu Goru odveli u pravom smeru“, kazao je Bilčik.

Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović poručila je da će preporuke koje su dobili od građana u domenu korupcije, koji je prepoznat kao gorući problem u Crnoj Gori, biti siguran putokaz za hvatanje u koštac sa ovom pojavom.

Ona je na Skupštini građana kazala da je ponosna što sa Evropskim parlamentom realizuju ovaj prijekat koji omogućava da se glas građana čuje neposredno u ovom domu.

„Demokratiji su neophodni aktivni i osvešćeni građani, a naša obaveza je da ojačamo njihove poverenje u parlament“, saopštila je Đurović.

Crna Gora se, kako navodi, trenutno nalazi na raskrsnici kada treba odlučiti kojim putem ćemo krenuti:

„Da li ćemo ostati zaparloženi u besmislenim političkim sukobima koji nikome ne donose dobro ili ćemo krenuti putem dijaloga i dogovora. Duboko verujem da je dijalog lek za sve naše razlike i probleme. Sasvim je jasno da nam je potreban razgovor o brojnim pitanjima, a pre svega o tome kako da našim građanima obezbedimo sigurnu evropsku budućnost. U vezi sa tim je i pitanje pravosudne reforme, koje nas već dugo opterećuje i blokira naš put ka Evropskoj uniji“, navela je Đurović, preneo je portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.