U trendu

Bilo koja vrsta slavljenja rata produžava spiralu zla

ZAGREB –Bilo koja vrsta slavljenja rata, uz bilo kakvo obrazloženje, samo je produbljivanje zla i produžavanje spirale zla, kaže za Tanjug mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, uoči obeležavanja 25. godišnjice operacije hrvatske vojske i policije „Oluja“

Navodi da svaki 5. avgust, kao i slični dani, u njemu pobuđuju emocije i osećanja koja izviru iz jevanđelja – da zlo postoji u ovom svetu i da je najveće zlo kada čovek ustane na čoveka“, jer svaki rat je u osnovi poraz , a oduzimanje života drugome, iz bilo kog razloga, degradira i diskredituje,

Na današnji dan, zato kao i svih drugih dana, kaže, moli za upokojenje stradalih u „Oluji“, sa željom da se izađe iz rovova i sa nadom da svi počnu da se vraćaju sebi, kao ljudskom biću.

„A, u tom povratku, siguran sam da će se i nesporazumi lakše prevazilaziti, a distance postajati sve manje i da ćemo na taj način, bez grča, frustracija, bez ksenofobije, straha jedni od drugih, moći da živimo u harmoniji i u poretku u kojem ima mesta za svakoga bez obzira ko je i kome pripada“, napominje mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

Navodi i da je malo reći da se tužno osećaju Srbi, gde god se nalazili, a poreklom su iz tih krajeva, a naročito pripadnici srpskog naroda koji su u Hrvatskoj ostali, svakog 5. avgusta, jer je to dan kada je veliki broj njih, stotine hiljada, napustilo, jednom za svgada, svoje domove, u koje se, zapravo, nikada nisu vratili.

Ti ljudi su, kaže, decenijama unazad pokušavali da se vrate svojim kućama, ali je, iako postoje zakoni koji predviđaju pomaganje povratka, na terenu, s vremena na vreme, bilo dosta opstrukcija, koje, dodaje vladika, nisu uvek dolazile iz istih centara, niti od istih ljudi.

Poručuje da bi bilo dobro, kada bi se svi ljudi, sećajući se tragičnih događaja iz svoje istorije, lične i narodne, ali i iz istorije drugih, pre svega podsetili na to da smo stvoreni da budemo braća i da je svaki čovek, bez obzira na to kakva krv u njemu teče, kom narodu pripada ili koju boju kože ima – ikona božija, i stvoren je za smisao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.