U trendu

Bisljimi: Beograd nije želeo zajednički sastanak

BRISEL – Glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom, Besnik Bisljimi tvrdi da je srpska strana bila ta koja je tokom jucerašnjeg dijaloga u Briselu odbila zajednički sastanak.

„Insistirao sam na tome da se sastanem sa (Petrom) Petkovićemem, ali mi se čini da to nije zanimalo srpsku stranu koja je posle medijima objavila da smo mi odbili razgovore”, rekao je danas Bisljimi novinarima u Briselu.

Prema njegovim rečima, specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, može da potvrdi ove navode.

Bisljimi ocenjuje i da je jučerašnji susret glavnih pregovrača sa EU posrednicima u dijalogu za cilj imao da se pripremi naredni sastanak dijaloga na najvišem nivou između predsednika Srbije Alakesandra Vučića i premijera privremenih kosovskih institucija, Aljbina Kurtija.

U Briselu zvanično navode da se sledeći sastanak Vučića i Kurtija može organizovati tek ako bude zadovoljavajućih rezultata u razgovorima na nivou glavnih pregovarača.

Specijalni predstavnik EU za dijaog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, poručio posle jučerašnjih sastanak sa Petkovićem i Bisljimijemje da su se strane ”približile dogovoru o nekim dokumentima” i da se ”rad nastavlja”.

U diplomatskim izvorima u Briselu se mogu čuti nezvanične informacije o tome da su se Beograd i Priština približili dogovoru oko energetike, kao i spekulacije o eventualnom sastanku Vučića i Kurtija pre izbora u Srbiji zakazanih za 3. april.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.