Bisljimi: Dogovoreno u načelu da sledeći sastanak na visokom nivou bude 22. aprila

BRISEL – Glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi izjavio je danas da je tokom razgovora u Briselu dogovoreno u načelu da sledeći sastanak na visokom nivou bude 22. aprila, ali je naglasio da taj datum još nije siguran.

„Dogovorili smo se u načelu da sledeći sastanak na visokom nivou bude 22. aprila, ali u ovom trenutku to nije sigurno jer ima indikacija da tog datuma predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) ne može da dođe i mogu se razmatrati alternativni datumi. Ideja je da se tog datuma predstavi nacrt upravljačkog tima (za zajednicu)“, rekao je Bisljimi obraćajući se novinarima nakon sastanaka u Briselu.

On je nakon što je, kako je naveo, danas održano više sastanaka tokom dana, uglavnom bilateralnih, a potom trilateralni sa Miroslavom Lajčakom i glavnim pregovaračem Beograda Petrom Petkovićem, rekao da postoje neke nejasnoće oko toga kako treba da se odvija procedura, kome treba poslati nacrt i kako ga predstaviti.

Bisljimi je naglasio da je razgovarano i o drugim aktuelnim temama kao što je energetika, kao i o pitanju registarskih tablica i nestalima.

„Ja sam izvestio da smo do kraja marta imali dobar razvoj (situacije), ali nakon paljenja automobila, od ponedeljka nije bilo više registrovanih automobila. Imali smo zahtev Srbije da Kosovo ponovo pokaže dobru volju oko toga i da ne preduzme mere, ali rok je prošao i ne možemo više o tome da razgovaramo“, naveo je Bisljimi.

On je dodao da je razgovarano i o tome kakav treba da bude redosled ostalih koraka, koji su deo osnovnog sporazuma, uključujući sporazum o nestalima, međusobnom priznavanju diploma i, kako tvrdi, „integraciji Kosova u međunarodne organizacije i obavezi Srbije da se tome ne protivi“ .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.