U trendu

Bitka za starateljstvo nad dečakom preživelim u nesreći u Italiji nastavljena u izraelskom sudu

Saslušanje u okviru borbe za starateljstvo nad šestogodišnjim izraelskim dečakom Ejtanom Biranom, koji je preživeo nesreću na žičari u Italiji, održano je danas u porodičnom sudu u Tel Avivu.

Izraelski mediji navode da je dečaka iz Italije početkom ovog meseca u Izrael doveo njegov deda Šmuel Peleg i to nelegalno. Dečakovi baka i deda s očeve strane nastoje da ga dovedu nazad u Italiju.

Čim je čula da je dete u Izraelu njegova tetka Aja, očeva sestra, podnela je zahtev u italijanskom sudu gde je otvorena istraga protiv dede Pelega zbog sumnje na otmicu.

Današnjem saslušanju prisustvovale su obe strane. Dečakovi otac i majka, te jednogodišnji brat i pradeda i prababa su poginulu u maju kada se srušila gondola u kojoj su bili na izletu u severnoj Italiji.

U toj nesreći poginulo je ukupno 14 ljudi, a sudbina deteta koje je preživelo izazvala je odmah medjunarodni spor porodice majke i oca, navodi Asošiejted pres.

Članovi obe porodice sastali su se danas u porodičnom sudu u Tel Aivivu, a prisutni su bili dečakova tetka Aja Biran, lekar, koja živi u Italiji sa svojom porodicom i dečakov deda Šmulik Peleg iz Izraela.

Porodica Biran se preselila u Italiju pre pet godina da bi otac dečaka studirao medicinu.

Rodjaci dečaka u Italiji kažu da je on odveden bez njihovog znanja i traže da se vrati, a rodjaci u Izraelu poriču da je Ejtan otet, tvrdeći da rade u njegovom interesu.

Deda Peleg je potvrdio da je dovezao dečaka iz Italije u Švajcarsku odakle je avionom doputovao u Izrael i izjavio za izraelski TV Kanal 12 da su otišli na potpuno legalan način.

Izraelska polcija je ispitivala Pelega zbog sumnje na otmicu i stavila ga u kućni pritvor u očekivanju saslušanja, a italijanske vlasti su otvorile istragu.

Peleg je rekao za TV Kanal 12 da je odustao od osporavanja starateljstva u italijanskom sudskom sistemu i da očekuje da će dečak razumeti kada bude stariji.

„Verujem da će jednog dana Ejtan odrasti i reći deda, ti si sve učinio za mene spasio si me. I moja ćerka koja će me jednog dana sresti u raju biće ponosna što sam joj spasio sina“, rekao je deda plačući.

Porodica Peleg je angažovala stratega za komunikacije Ronena Cura koji je nekad bio savetnik ministra odbrane Benija Ganca da im pomogne u borbi za starateljstvo.

Advokat dečakove tetke Šmuel Moran najavio je posle saslušanja da će se sud ponovo sastati 8.oktobra. On i Ronen Daljahu, advokat izraelske strane porodice, apelovali su na privatnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.