U trendu

Bitno je razumevanje Kine i SAD

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer, istakao je u Pekingu značaj medjusobnog razumevanje Kine i SAD i njihove uloge u novom svetskom poretku, preneo je danas list „Čajna dejli“.

Kisindžer je govorio na promociji kineskog izdanja njegove knjige „Svetski poredak“ u Pekingu.

Govoreći o načinu stvaranja svetskog poretka u budućnosti, naglasio je da je „od suštinske važnosti da dođe do razumevanja između Kine i SAD, da obe strane budu saglasne i da žele da prate“ novi svetski poredak.

„Najveći izazov za Amerikance je da razumeju način na koji misle Kinezi, kao i da Kinezi imaju razumevanja za Amerikance koji takođe uče i ponekad primenjuju tradicionalne načine razmišljanja na nove okolnosti u koje se ona ne uklapaju“, kazao je Kisindžer objašnjavajući izazov koji stvaraju razlike između istorije i kulture dve zemlje.

Predsednica spoljnopolitičkog odbora kineskog parlamenta Fu Jing rekla je na promociji knjige Henrija Kisindžera da je „Kina deo sadašnjeg svetskog poretka koji je postigao značajne uspehe“, dodajući da pojednini aspekti tog svetskog poretka isključuju“ njenu zemlju ili čak „suptilno gledaju na Kinu kao na potencijalnog imaginarnog neprijatelja“.

„Važno je da budemo u mogućnosti da jasno objasnimo kakav će biti svetski poredak u budućnosti, na koji način je povezan sa sadašnjim svetskim poretkom, kao i kakvu ćemo ulogu imati“, kazala je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.