U trendu

Bivši logoraši: Skandalozno niske kazne za zločin u Lori

BANJALUKA – Bivši logoraši splitskog logora „Lora“ nezadovoljni su danas izrečenim kaznama za ratne zločine nad srpskim civilima u splitskom Županijskom sudu, bivšem upravniku tog logora Tomislavu Duiću i čuvaru Emiliu Buguri i ističu da je visina tih kazni poražavajuća.

Bivši logoraši, koje je u leto 1992. Hrvatska vojska zarobila i odvela u ovo mučilište, kažu da je sramotno niska presuda za strahote koje su Duić i Bungur lično radili.

„Sramotna je svaka presuda osim doživotne za ono što je upravnik logora Tomislav Duić radio. To se ne može ljudski i razumno opisati, te torture, a najmanje dvadeset puta sam o tome svedočio i davao iskaze. Osim toga, mi smo i krunski svedoci da je Hrvatska učestvovala u ratu u BiH jer smo zarobljeni od Hrvatske vojske duboko na teritoriji BiH, odnosno opštine Trebinje“, priča Borislav Hamović iz Trebinja, bivši zatvorenik ovog splitskog logora.

Županijski sud u Splitu osudio je danas nepravosnažno bišeg upravnika splitskog logora „Lora“ Tomislava Duića na 8,5 godina zatvora za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, a čuvara Emilia Bugura na četiri godine i 10 meseci.

Bivši logoraš u istom logoru Vukan Kovač iz Trebinja smatra da je skandalozno mala kazna Županijskog suda u Splitu izrečena Duiću i Bunguru u odnosu na ratne zločine koji su počinjeni nad Srbima u tom kazamatu.

Kovač je rekao Srni da je posebno skandalozno za „Loru“ to što se upravniku i čuvarima u tom logoru sudi samo za kratak period od aprila do avgusta 1992. godine, a ne za sve vreme trajanja tog kazamata za Srbe.

„Nažalost, ovaj logor je trajao od 1992. do 1997. godine i u ovom logoru su bili zatočeni i Srbi iz ‘Oluje'“, naveo je Kovač.

On kaže da raspolaže podacima da je u ovom splitskom logoru iz regiona Hercegovine zajedno sa nikšićko-šavničkom grupom ubijeno 17 logoraša.

„Hrvatska želi iz svega ovoga da izađe na jedan perfidan način. Ovo je veliki skandal jer su Srbi u Hrvatskoj za neka druga daleko manja dela osuđivani na po 40 godina zatvora“, naveo je Kovačević.

Predsednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović rekao je da je kazna za dvojicu optuženih za ratni zločin na civilima minorna i ne odgovara zločinu koji se tu dogodio.

„Ovo je minorna kazna koja apsolutno ne odgovara ratnom zločinu koji je počinjen nad srpskim civilima u tom logoru“, rekao je Nosović Srni.

Nosović je podsetio da je kroz splitski logor „Lora“ prošlo 1.005 Srba od kojih su mnogi mučeni i ostali u tom logoru čak do polovine 1997. godine.

U postupku „Lora 1“ Duić i Bungur su bili pravosnažno osuđeni za ratni zločin nad civilima na osam, odnosno šest godina zatvora.

Suđenje za „Loru 1“ bilo je ponovljeno, a potom je na zahtev pojedinih optuženika spojeno u jedan predmet sa „Lorom 2“. Međutim, ta dva predmeta su razdvojena 2017. godine.

Duiću i Bunguru se sada sudilo u obnovljenom postupku jer su obojica u vreme suđenja bili u bekstvu, a 2015. godine su tražili obnovu postupka.

Logor „Lora“ u Splitu, u kojem su mučeni i ubijani Srbi tokom rata na prostoru bivše ?ugoslavije, formiran je početkom 1992. godine i postojao je sve do 1997. godine.

U logoru je bilo zatočeno 1.005 registrovanih zatvorenika koji su prošli stravičnu psihofizičku torturu, a prema ranijim podacima Saveza logoraša Republike Srpske ubijeno je njih 70.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.