U trendu

Bivsi spanski kralj na sahrani Elizabete, kritike u Spaniji

LONDON – Prisustvo bivšeg španskog kralja Huana Karlosa na državnoj sahrani britanske kraljice Elizabete Druge izazvalo je kritike u Španiji.

Zvaničnu špansku delegaciju predvode kralj Felipe i njegova supruga kraljica Leticija, preneo je Rojters.

Huan Karlos, koji je bio u srodstvu sa pokojnom kraljicom Elizabetom, dobio je privatni poziv da prisustvuje sahrani, potvrdio je izvor iz britanske vlade.

Njegovo prisustvo zajedno sa zvaničnom delegacijom Španije izazvalo je kritike, s obzirom na to da on sada živi u egzilu u Abu Dabiju.

Juče su Huan Karlos (84) i njegova supruga Sofija fotografisani na prijemu u Bakingemskoj palati u Londonu.

Špansko kraljevsko domaćinstvo saopštilo je da će Sofija, koja još uvek živi u Španiji, otputovati u London sa kraljem i kraljicom, ali će umesto da im se pridruži u ambasadi Španije, ostati u istom hotelu kao i njen suprug Huan Karlos „iz logističkih i organizacionih razloga“.

Nekada poštovan zbog svoje uloge u tranziciji Španije ka demokratiji, popularnost Huana Karlosa drastično je pala posle finansijskih skandala i kritike javnosti zbog putovanja u Afriku u lov na slonove.

Bivši španski kralj odbio je da komentariše različite optužbe.

Levičarska stranka u koalicionoj vladi Španiji Unidas Podemos kritikovala je prisustvo bivšeg kralja na sahrani kraljice Elizabete Druge, nazivajući ga ‘zločincem u bekstvu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar