U trendu

Bivši Trampov savetnik osuđen na 14 dana zatvora

VAŠINGTON – Bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa, Džordž Papadopulos, osuđen je na 14 dana zatvora, nakon što je prošle godine priznao da je lagao federalne agente, koji istražuju da li su članovi Trampovog predizbornog tima bili u dosluhu sa Rusijom uoči izbora.

Pored toga, Papadopulos (31) je osuđen na uslovnu kaznu zatvora uz obavezu javljanja vlastima, u trajanju od godinu dana, i na 200 sati društveno-korisnog rada, ukazuje Rojters.

Papadopulos je time postao prvi savetnik iz Trampove kampanje koji je osuđen u aktuelnoj istrazi o navodnom dosluhu članova Trampovog predizbornog tima i Rusije.

Tužioci specijalnog savetnika Roberta Malera, koji vodi istragu o navodnom doslu sa Rusijom, tvrde da je Papadopulos lagao agente o svojim kontaktima sa Rusima tokom kampanje za predsedničke izbore 2016 kako bi, kako navode, maksimalno umanjio svoju ulogu kao svedoka, kao i u kojoj meri je kampanja znala za njegove kontakte, navodi se u vladinom memorandumu za određivanje kazne.

Među tim kontaktima je, kako navodi Rojters, i profesor iz Londona Džozef Mifsud, koji je Papadopulosu rekao da Rusi imaju „prljav“ materijal o Trampovoj protivkandidatkinji na izborima Hilari Klinton u formi „hiljade i-mejlova“.

„To je bila užašna greška“, rekao je Papadopulos prilikom izricanja kazne u sudu u Vašingtonu, navodi Si-En-En.

Papadopulos je priznao u petak da su njegove akcije omele istragu od nacionalnog značaja, što je potez za koji je sudija u njegovom slučaju rekao da je za posledicu imalo da bivši savetnik američkog predsednika stavi svoj lični interes iznad interesa države.

Tužioci su tražili od sudije zatvorsku kaznu u trajanju od šest meseci za Papadopulosa navodeći da su njegove laži otežale njihovu istragu i da on nije sarađivao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.