U trendu

Bler se nudi za pregovarača za Bregzit?

Bivši britanski premijer Toni Bler nagovestio je da bi mogao da bude glavni pregovarač za izlazak Velike Britanije iz EU što, kako je naglasio, zahteva „ozbiljno državništvo“, piše danas Dejli telegraf.

„Naša nacija je u opasnosti. Kako bi nam se omogućilo da bezbedno  prođemo kroz ovo, moramo da budemo odrasli u našoj politici, da nastavimo sa mirnoćom i bez gorčine jer je naša budućnost kao nacije u svetu i kao samog Ujedinjenog Kraljevstva ulog“, upozorio je on u  tekstu za „Dejli Telegraf“.

Bler istice da bi evroskeptični „ministar za Bregzit“ bio pogrešan izbor  za vođenje pregovora sa EU.

„Pregovori će biti neverovatno komplikovani, sa hiljadu đavola u svakom detalju. To zahteva ozbiljno državništvo“, upozorio je Bler u tekstu koji će, ocenjuje Dejli telegraf, „neizbežno biti viđen kao ponuda Blera da učestvuje u pregovorima“.

Bivši britanski premijer dovodi u pitanje da li je „zaista razumno“ da  ministar, koji se zalagao za izlazak Britanije iz EU, bude nadležan za vođenje pregovora oko Bregzita.

Umesto toga, kako ocenjuje, glavni pregovarač mora da ima „visok nivo osećaja za stvari oko kojih se može postići kompromis, stvari koje su crvene linije“.

On je naveo da bi „Britanija trebalo da drži sve opcije otvorene“ istakavši da „to nije argument za drugi referendum“.

„Zapravo, narod ima pravo da promeni svoje mišljenje, ali to nije za sada“, naveo je Bler.

On je, takođe, osudio „podrugljive ispade“ lidera britanske evroskeptične stranke UKIP i pokreta za Bregzit Najdžela Faraža u Evropskom parlamentu, ranije ove nedelje, i upozorio britansku vladu da ne „potcenjuje štetu“, koju će to izazvati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.