U trendu

Blinken čestitao Dan državnosti Srbije

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Entoni Blinken čestitao je danas u ime vlade SAD građanima Srbije Dan državnosti, podsetio na savezništvo dve zemlje I najavio dalju podršku Srbiji na evropskom putu i normalizaciji odnosa Prištinom.

U čestitki on je potvrdio da su SAD posvećene razvoju dugogodišnjeg savezništva dve zemlje, kao i podršci ostvarivanju strateškog cilja Srbije – članstva u Evropskoj uniji, i normalizaciji odnosa sa Prištinom.

„Stejt department pozdravlja napore koji vode ka uspostavljanju normalizacije odnosa s Kosovom, a postizanje sveobuhvatnog sporazuma usmerenog na uzajamno priznavanje zahtevaće od obe strane fleksibilnost i spremnos na kompromis“, poručio je američki državni sekretar u zvaničnom saopštenju povodom Dana državnosti Srbije.

On je podsetio da se ove godine slavi 140. godišnjica zvaničnih diplomatskih odnosa dve zemlje, kao i da je zajedničku istoriju obeležilo savezništvo tokom tokom dva svetska rata, ali i pojedinci poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina i Mejbel Grujić, a obe zemlje prepoznaju i srpski doprinos američkoj misiji „Apolo 7“ za sletanje astronauta na Mesec.

Blinken je na kraju čestitke poželo narodu Srbije mir i dobro zdravlje i najavio nastavak zajedničkog rada na prevazilaženju tekućih izazova koje pred ceo svet postavlja pandemija kovid-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.