U trendu

Blinken: Moskva da povuče trupe ako neće u rat s Ukrajinom

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas tokom razgovora sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom da je ovo trenutak da se ruske trupe povuku sa granice sa Ukrajinom ako Moskva ne namerava da izvrši invaziju, rekao je novinarima visoki zvaničnik Stejt departmenta.

„Sekretar Blinken je rekao ministru spoljnih poslova Lavrovu da ako predsednik Putin zaista ne namerava da zarati ili da menja vlast u Ukrajini, onda je ovo trenutak da se povuku ruske trupe i teško naoružanje i da se krene u ozbiljnu diskusiju…koja bi mogla da unapredi kolektivnu evropsku bezbednost“, rekao je američki zvaničnik tokom neformalnog susreta sa novinarima pozivajući se na anonimnosti, prenosi Rojters.

Blinken je u današnjem telefonskom razgovoru sa Lavrovom pozvao Rusiju na „hitnu deeskalaciju“ situacije i povlačenje vojnika i opreme s ukrajinskih granica, saopštio je ranije Stejt department.

On je rekao da su SAD spremne da nastave sa „suštinskom razmenom“ stavova sa Rusijom povodom obostrane zabrinutosti za bezbednost, dodaje se u saopštenju Stejt departmenta koje je preneo Rojters.

Moskva je krajem prošle godine uputila zahteve za bezbednosne garancije SAD i NATO, u kojima se, između ostalog, traži zaustavljanje daljeg širenja Severnoatlanstskog saveza na istok, kao i garancije da Ukrajina neće postati članica Alijanse.

SAD i NATO su 26. januara dostavili pisane odgovore Moskvi, koja je potom saopštila da razmatra odgovor Vašingtona, navodeći da SAD i NATO nisu odgovorili na glavno pitanje – neširenje NATO na istok.

Zapad optužuje Rusiju da priprema napad na Ukrajinu, dok Moskva to kategorički odbacuje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar