U trendu

Blinken obećao američku pomoć Moldaviji za zbrinjavanje ukrajinskih izbeglica

Državni sekretar SAD Entoni Blinken obećao je danas u Moldaviji pomoć Amerike toj bivšoj sovjetskoj republici naklonjenoj Zapadu, za suočavanje sa prilivom izbeglica iz Rusije.

Blinken se sastaje danas sa visokim zvaničnicima Moldavije koji apeluju za medjunarodnu pomoć u zbrinjavanju više od 120.000 izbeglica iz Ukrajine i bezbednosne garancije za moguću rusku agresiju.

Blinken je rekao da način na koji je Moldavija primila izbeglice inspiracija za svet.

„Divimo se velikodušnom gostoprimstvu, spremnosti da se bude tako dobar prijatelj ljudima koji su u teškoćama i zaista želim da učinimo sve što možemo da vam pomognemo da se nosite sa teretom koji to donosi“, rekao je Blinken.

Blinken je juče bio u Poljskoj gde je obećao dodatnu pomoć Ukrajini, a pre toga u Briselu.

Američki državni sekretar je Poljskoj i zemljama u kojima izbeglice iz Ukrajine traže spas od rata, obećao pomoć od 2,75 milijardi dolara, koje je predsednik SAD Džozef Bajden već zatražio od Kongresa.

Rusija već ima trupe u Moldaviji koje su stacionirane u spornoj teritoriji Pridnestrovlje i one se pažljivo prate dok ruski predsednik Vladimir Putin nastavlja invaziju Ukrajine.

Iako Moldavija nema planove da postane članica NATO ona je pre tri dana zvanično podnela zahtev za brzi prijem u EU, u nastojanju da ojača svoje veze sa Zapadom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar