U trendu

Blinken: Opravdan odlazak osoblja iz ambasade SAD u Kijevu

HONOLULU – Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je rizik od ruske vojne akcije u Ukrajini dovoljno visok i opravdava odlazak većeg dela osoblja iz američke ambasade u Kijevu.

„Naredili smo odlazak većine Amerikanaca koji su u ambasadi u Kijevu. Rizik od ruske vojne akcije je dovoljno visok, a pretnja je dovoljno neminovna da je to razumna stvar“, poručio je Blinken na konferenciji za novinare u Honoluluu, prenosi agencija Rojters.

Većini osoblja ambasade naređeno je da odmah napusti Ukrajinu zbog, kako se navodi, pretnje od ruske invazije, pri čemu je takođe navedeno da je sve verovatnije da situacija vodi ka „nekoj vrsti aktivnog sukoba“.

Blinken je nakon sastanka sa japanskim i južnokorejskim kolegama, ponovio da je i dalje moguće diplomatsko rešenje i da je način da se ono postigne to da Moskva deeskalira situaciju.

„Diplomatski put ostaje otvoren. Način da Moskva pokaže da želi da ide tim putem je jednostavan. Treba da deeskalira situaciju, a ne da eskalira“, rekao je Blinken.

Upozorenja SAD da bi rusko gomilanje više od 100.000 vojnika na ukrajinskim granicama moglo da najavi invaziju poslednjih dana, postalo je sve učestalije.

Moskva, sa druge strane, negira da planira napad na Ukrajinu i ističe da brani sopstvene bezbednosne interese od NATO-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar