U trendu

Blinken: Pritisak i pregovori za rešavanje problema S. Koreje

TOKIO – Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da Vašington razmatra različite načine za rešavanje severnokorejskog nuklearnog pitanja, uključujući mere pritiska i diplomatske puteve, prenosi Jonhap.

Agencija navodi da je tokom konferencije za novinare sa ministrom odbrane Lojdom Ostinom i njihovim japanskim kolegama Tošimitsu Motegijem i Nobuom Kišiem nakon zajedničkog sastanka u Tokiju, Blinken takođe istakao posvećenost SAD rešavanju problema kršenja ljudskih prava na severu.

U zajedničkoj izjavi sastanka „dva plus dva“, dve strane su potvrdile svoju posvećenost potpunoj denuklearizaciji Severne Koreje i pozvale Pjongjang da se pridržava svojih obaveza iz Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, prenosi Jonhap.

Agencija navodi i da su Blinkenove primedbe usledile nekoliko sati nakon što je Kim Jo Džong, sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una osudila vojne vežbe Južne Koreje i SAD i upozorila Vašington da ne radi stvari koje bi ga sprečile da mirno spava sledeće četiri godine koliko traje američki predsednički mandat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar