U trendu

Blinken: Pritisak na Moskvu dok ne okonča rat u Ukrajini

KIJEV – Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se danas sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom na ukrajinsko-poljskoj granici i potvrdio da će SAD nastaviti sankcijama da vrše pritisak na Moskvu i podržavaju Kijev, kako bi na taj način doprineli završetku ruske invazije u Ukrajini.

„Na Rusiju će biti vršen snažan pritisak sve dok rat u Ukrajini ne bude okončan. Čitav svet je uz Ukrajinu, kao što sam i ja ovde u Ukrajini sa svojim prijateljem i kolegom“, rekao je Blinken nakon susreta sa Kulebom, prenosi Glas Amerike.

Ukrajinski šef diplomatije poručio je da će ekonomski i politički pritisak partnera Ukrajine na Rusiju spasiti brojne živote.

Međutim, precizirao je i da bi odbijanje NATO-a da uvede zabranu letova iznad Ukrajine doprineti dodatnim civilnim žrtvama tokom ruske invazije na Ukrajinu.

Dodao je i da očekuje da ono što je dogovoreno sa američkim državnim sekretarom uskoro bude primenjeno, uključujući uvođenje novih sankcija Rusiji i isporuku dodatnog oružja Ukrajini.

NATO se protivi uvođenju zabrane letova nad Ukrajinom obrazlažući tu odluku uverenjem da bi takav potez u rat mogao uvući druge države.

U Ukrajini je od početka invazije ruskih trupa bilo više od 350 civilnih žrtava, dok ih je 707 ranjeno, saopštila je posmatračka misija Ujedinjenih nacija, preneo je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar