U trendu

Blinken: Razgovaraću sa Lavrovom, ovo je ključni trenutak, spremni smo za sve

SUVA – Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da će danas razgovarati sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

Blinken je u Fidžiju, gde je prisustvovao sastanku sa pacifičkim liderima, rekao da će pitati Lavrova o odgovoru Moskve na predloge SAD za rešavanje krize, prenosi Rojters.

„Do sada smo iz Moskve videli samo eskalaciju. Ovo je ključni trenutak: spremni smo šta god da se desi“, istakao je Blinken na pres konferenciji.

Ponovio je da će Vašington i njegovi saveznici brzo uvesti ozbiljne ekonomske sankcije ako Rusija izvrši, kako je rekao, „invaziju“ na Ukrajinu.

Na pitanje da prokomentriše informacije da će Sjedinjene Države evakuisati svoju ambasadu u Kijevu, Blinken je rekao da će o ambasadi u Kijevu više reći u narednim satima.

Naglasio je da su SAD spremne da odigraju svoju ulogu ako je Rusija zainteresovana za rešavanje ukrajinske krize diplomatskim putem, ali da su takođe spremne u slučaju da Moskva izabere, kako je rekao, „put agresije“.

„Ako predsednik Putin odluči da preduzme vojnu akciju, mi ćemo brzo uvesti oštre ekonomske sankcije u koordinaciji sa saveznicima i partnerima širom sveta“, naveo je Blinken.

Dodao je da će SAD ojačati odbrambene sposobnosti Ukrajine, kao i svoje saveznike na istočnom krilu NATO-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar