U trendu

Blinken: Ruska blokada hrane je možda doprinela i nemirima u Šri Lanki

Restrikcije koje je Rusija nametnula izvozu ukrajinskih žitarica doprinele su, možda, i nemirima u Šri Lanki, ocenio je državni sekretar SAD Entoni Blinken, koji je izrazio strahovanje da će agresija Moskve pokrenuti i druge krize.

„Vidimo kako se uticaj ruske agresije svuda odražava. Ona je možda doprinela situaciji u Šri Lanki. Zabrinuti smo oko njenog uticaja na ceo svet“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Bangkoku.

Blinken je ponovio zahtev Rusiji da dozvoli da se oko 20 miliona tona žitarica izveze iz Ukrajine, gde je Moskva izvršila invaziju krajem februara.

Blinken se danas nalazi u Tajlandu, najstarijem američkom savezniku u regionu, a stigao je posle sastanka G20 održanog na indonežanskom ostrvu Baliju.

„Konstatujemo u celom svetu rastuću prehrambenu nesigurnost koja je znatno pogoršana ruskom agresijom na Ukrajinu, rekao je Blinken.

On je rekao da ona takodje utiče na Tajland gde su cene djubriva skočile zbog blokade.

„Važno je to, posebno u dinamičnoj poljoprivrednoj zemlji kao što je Tajland, jer će nedostatak djubriva dovesti do pada prinosa poljoprivrednih kultura naredne nedelje, a postoji i rizik od porasta cena, rekao je Blinken.

Šri Lanka je pogodjena ozbiljnom nestašicom osnovnih potrepština, od hrane, goriva, lekova i plina, čak do toalet papira i šibica. Protesti su doveli do političke krize i predsednik zemlje Gogabaja Radžapaksa odlučio je juče da će podnesi ostavku posle upada demonstranata u njegovu rezidenciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar