U trendu

Blinken: Ruska kompanija da se ne mesa u situaciju u Maliju

DAKAR – Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je danas rusku kompaniju za koju kaže da ima veze sa Kremljom da se ne meša u napore usmerene na obnavljanje demokratije u zapadnoafričkoj državi Maliju.

Blinken je rekao da bi bilo žalosno da Vagner grupa postane aktivna u Maliju, gde postoje planovi, koje podržava međunarodne zajednica, da se demokratski izabrana vlada dobije do aprila, preneo je AP.

„Bilo bi posebno žalosno ako bi se spoljni akteri angažovali u tome da stvari budu još teže i komplikovanije“, rekao je Blinken, dodajući da posebno govori o Vagner grupi, koja je, kako tvrdi, rasporedila plaćenike u Siriju, Centralnoafričku Republiku i Libiju, izazivajući protest Zapada i drugih.

Grupa Vagner, čiji je vlasnik, kako navodi AP, prisan prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina, zapadne vlade i eksperti UN optužuju za kršenje ljudskih prava u Centralnoafričkoj Republici i umešanost u sukob u Libiji.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da kompanija ima legitimno pravo da bude u Maliju, jer ju je pozvala prelazna vlada i istakao da ruska vlada nije umešana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.