U trendu

Blinken u Izraelu: Vizija mira dugo blokirana, ali jedini put napred

TEL AVIV – Američki državni sekretar Entoni Blinken danas je u Tel Avivu pozvao Izrael i Palestince da smire napetosti i ponovio da je dugo blokirana vizija mira „jedini put“ napred.

„Odgovornost je svakog da preduzme korake kako bi smirio napetosti, a ne da ih rasplamsava“, rekao je Blinken novinarima, prenosi Rojters.

Vašington i dalje čvrsto veruje u dogovoreno rešenje o „dve države kao jedini put ka trajnom rešenju sukoba“, rekao je Blinken u ranijim izjavama u Kairu.

Napad na sinagogu u Jerusalimu u petak, Blinken je ocenio da je to „bilo više od napada na fizička lica, bio je to i napad na univerzalni čin praktikovanje svoje vere“

„Osuđujemo sve one koji slave bilo kakve terorističke akte koji oduzimaju nevine živote, bez obzira ko je žrtva ili u šta veruju“ i dodao da pozivi na osvetu protiv više nevinih žrtava nije odgovor.

Poslednja runda pregovora pod pokroviteljstvom SAD o osnivanju države Palestine sa Izraelom održana je 2014. godine.

Entoni Blinken je danas u Kairu razgovarao sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem o načinima za smanjenje napetosti između Izraela i Palestinaca, u okviru trodnevne posete zemljama Bliskog istoka, a u utorak bi trebalo da se sastane sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar