Bliski susreti: Ruski „suhoj“ nebezbedno presreo američki izviđački avion

Ruski avion Su-35 tri puta je 4. juna iznad Sredozemnog mora presreo američki izviđački avion P-8A „Posejdon“, saopštila je pres-služba 6. flote američke vojske. U saopštenju se navodi da su presretanja trajala skoro tri sata.

Američki vojni avion koji je leteo u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Sredozemnog mora tri puta je presreo ruski Su-35 tokom 175 minuta.

„Prvo i treće presretanje bilo je bezbedno. Druga interakcija okarakterisana je kao nebezbedna, jer je Su-35 velikom brzinom prošao direktno ispred američkog aviona, što je naše pilote i posadu doveo u rizik“, ističe se u saopštenju.

„Članovi posade P-8A saopštili su o talasu turbulencija nakon drugog susreta. Presretanje je trajalo oko 28 minuta“, dodaje se u saopštenju.

Takođe se navodi da iako su se ruski avioni nalazili u međunarodnom vazdušnom prostoru, ove akcije su bile „neodgovorne”.

„Očekujemo da će se oni (ruska strana) ponašati u okviru međunarodnih standarda kako bi osigurali bezbednost i sprečili incidente… Nebezbedne akcije povećavaju rizik od pogrešnih proračuna i potencijalne sudare u vazduhu“, naglašava se u izjavi.

Za sada nema komentara ruske strane o ovom incidentu.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.