U trendu

Bogović: Ne očekujem značajnu promenu metodologije proširenja

BRISEL, 23. januara ( Tanjug) – Evropski poslanici Franc Bogović i Marian Žan Marinesku ocenjuju da najavljena nova metodologija pristupnja EU neće doneti značajnije promene u odnosu na postojeći proces.

Dok u Evropskoj komisiji kažu da se radi na finalizaciji predloga nove metodologije koja bi trebalo da trenutni proces pristupnja EU ”modernizuje” i učini ga ”efiksanijim”, u Evropskom parlamentu smatraju da će te promene biti mininimalne.

Potpredsednik Delegacije EP za saradnju sa Srbijom Franc Bogovič podseća da je Francuska tražila promenu metodologije proširenja.

On kaže da ne vidi puno stvari koje bi trebalo promeniti u tom procesu i ocenjuje je u pitanju više bio ”taktički potez” predsednika Emanuela Makrona zbog unutrašnje politike nego zahtev za suštinkom promenom metodologije.

”Mislim da na kraju neće biti neka velika promena u odnosu na već postojeće postupke i uslove”, kaže Bogovič.

Sa ovakvim mišljenjem slaže se i član Evropske narodne partije iz redova rumunskih poslanika Marian Žan Marinesku.
On smatra da Francuska nije zauzela ispravnu političku poziciju po pitanju proširanja i da sad želi da ”ispravi tu grešku” kroz neki dokument.

”Komisija će izaći sa nečim zato što to tako mora, ali mislim da se ništa neće promeniti u procesu integracija i da će se na tome završiti”, kaže Marinseku.

On očekuje da nakon razmatranja predloga nove metodologije dođe do ”drugačije odluke” među zemljma članicama kada je reč o nastvku proširenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.