U trendu

Bojcenko: Životi i smrti u Mariupolju u Putinovim rukama

MARIJUPOLJ – Ruski predsednik Vladimir Putin može sam da odluči o sudbini 100.000 civila još zaroboljenih u Marijupolju, rekao je jutros gradonačelnik tog grada Vadim Bojčenko.

On za Rojters tvrdi da satelitski snimci lokacije sa masovnom grobnicom koji su se pojavili, dokazuju da su Rusi zakopali tela kako bi pokušali da sakriju broj žrtava. Moskva je demantovala ove optužbe

„Važno je razumeti da su životi onih koji su još ovde u rukama samo jednog čoveka – Vladimira Putina. I sve smrti koje će se desiti od sada biće na njegovim rukama, takođe“, rekao je Bojčenko.

Putin je u četvrtak rekao da su ruske snage „oslobodile“ Mariupolj, najveći ukrajinski grad koji je pao u ruske ruke od početka specijalne operacije.

Bojčenko smatra da nije bilo plana o oslobođenju, već o uništenju tvrdeći da je 90 odsto grada uništeno ili oštećeno.

„Danas na svim nivoima govorimo samo o jednoj stvari – da nam treba primirje, potpuna evakuacija 100.000 žitelja Marijupolja koji su zarobljenici ruskih snaga i da treba da se oslobode ljudi koji su u Azovstalju“, rekaoje on.

Rusija je ponudila onima u Azovstalju da polože oružje i predaju se, ali Bojčenko kaže da vojnici ne žele da se predaju već da izađu samo sa oružjem u rukama i nastave da brane svoju otadžbinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.