U trendu

Bojović: Đukanović pribegao taktici očajničkog vapaja

PODGORICA – Dragan Bojović, potpredsednik Demokratske narodne partije (DNP) i poslank Demokratskog fronta (DF) u Skupštini Crne Gore izjavio je da je predsednik države i lider DPS Milo Đukanović pribegao taktici „očajničkog vapaja“ ka pojedinim međunarodnim instancama, a nakon što je bez ijednog argumenta vratio Skupštini na ponovno odlučivanje izmenjeni Zakon o predsedniku.

„Najpre je angažovao i primorao svoje otvorene lobiste, Bilčika, Piculu i još par anonimnih lobističkih imena, da se brutalno umešaju u unutrašnje stvari naše države, presuđujući šta je ustavno, a šta nije, u korist njega lično, a potom je, pošto mu lobiranje manje uticajnih evropskih zvaničnika nije pomoglo, odlučio da u pomoć prizove Venecijansku komisiju (VK)“, naveo je Bojović.

On kaže da se treba prisetiti da su svi ovi evropski lobisti „mudro ćutali“ kada su Filip Vujanović ili Vesna Medenica po treći put od bivšeg režima protivustavno birani na najznačajnije funkcije u državi, ili nedavno kad je uz podršku DPS-a doista prekršen Ustav i izglasan Zakon o lokalnoj samoupravi, gde je bez izborâ dodeljen i produžen mandat predsednicima opština.

Bojović je to rekao reagujući na to što je Đukanović zatražio da Venecijanska komisija da hitno mišljenje na Zakon o izmenama i dopunama Zakona o predsedniku Crne Gore.

Bojović, međutim, ističe da je uobičajena praksa da se mišljenje Venecijanske komisije traži, ali ne posle već pre izglasavanja određenog pravnog akta.

„Gde je bio gospodin Đukanović sve ovo vreme od 17. oktobra, kada je izmenjeni i dopunjeni Zakon o predsedniku predat u skupštinsku proceduru? Neće biti da je baš čitav taj period boravio u Egiptu, krijući se i bežeći od protesta, koje je sam neformalno organizovao. Mišljenje ovog tela je mogao da traži i ranije, ili se možda nada da će sada, u poslednji čas, dobiti mišljenje koje će mu omogućiti da dalje krši Ustav, kao što je ranije, preko svojih odanih kadrova u Venecijanskoj komisiji, Zorana Pažina i Srđana Darmanovića, uspeo da isposluje da pojedini članovi Sudskog saveta protivno Ustavu ostanu do dana današnjeg na svojim pozicijama, iako su im mandati istekli još davne 2018. godine.

Kao primere je naveo Vesnu Simović Zvicer, koja je, kako kaže, ne samo naprasno prijavljena da glasa u Šavniku, iako odavno živi u Podgorici, već je i izabrana za predsednicu Sudskog saveta, iako joj je mandat u tom telu davno istekao“, rekao je Bojović, prenele su podgoričke Vijesti.

On je ponovio da u izmenjenom Zakonu o predsedniku nema niček protivustavnog, već je, kaže, samo normativno razrađena jedna ustavna predsednička obaveza, koju Đukanović nije ispunio.

„Svrha zakona jeste, između ostalog, da bliže odrede i propišu pravne norme koje u Ustavu, kao krovnom pravnom aktu, i ne mogu biti propisane osim generalno. Naravno, da ovo Đukanović zna, ali isto tako zna da je njegov predsednički mandat pri kraju, da mu sve pozicije izmiču, pa u skladu sa devizom: ‘država to sam ja’ pokušava nekako da sve ostale institucije derogira i uvede u vanredno stanje“, naveo je Bojović i pozvao DPS da na sednici 22. novembra izglasaju sudije Ustavnog suda, kao jedinu merodavnu instancu pred kojom se može zatražiti mišljenje da li je Zakon o predsedniku u skladu sa Ustavom.

Od istog suda će, najavio je, zatražiti i ocenu da li je Đukanović prekršio Ustav odbijajući da predloži Miodraga Lekića za mandatara i time blokira izbor vlade i uvede državu u neregularno stanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar