Boljević optimista: CG će vrlo brzo dobiti rusku vakcinu

PODGORICA – Dr Sergej Boljević sa Sečenovskog univerziteta u Moskvi, koji je prvi Crnogorac koji je primio obe doze ruske vakcine, kaže da zvanična Podgorica pregovara o nabavci ruske vakcine Sputnjik V i da je optimista da će ona vrlo brzo stići u Crnu Goru.

Rekao je da se, nakon što je primio obe doze, oseća potpuno normalno i da nije imao nikakvih nuspojava.

U Jutarnjem programu TVCG kaže da je posle dve doze vakcine, koju je primio 11. novembra i 2. decembra, potpuni imunitet stekao 22. decembra.

„Dobio sam potpuni imunitet, i potpuno sam zaštićen. To je 42 dana posle prve doze“, rekao je Boljević, navodeći da ruska vakcina Sputnjik V pruža imunitet u trajanju do dve godine.

„Ne manje od godinu dana, do dve godine čak“, rekao je Boljević, preneo je portal RTCG.

Pojašnjava da se u vremenu između dve doze mogu dešavati razne stvari, „čak i da se malo prehladi, ali se 42. dan dobija potpuna zaštita“.

„Nuspojave postoje, moja supruga je imala temperaturu 38 stepeni, bolove u mišićima i zglobovima koji su prošli nakon dva sata. Moja kćerka je juče primila vakcinu, i imala je temperaturu 37,7. Nekiih većih nuspojava nije bilo, a već je vakcinisano dva miliona ljudi. Nije zabeležen nijedan smrtni slučaj“, rekao je Boljević.

On kaže i da se vakcinacije dece do 18 godine ne sprovodi, jer ta populacije, u slučaju obolijevanja, prolazi sa veoma blagom kliničkom slikom.

Na pitanje šta ako je pacijent preležao koronu, Boljević kaže da bi u tom slučaju trebalo pratiti nivo antitela:

„Nema razlike jeste li ili niste preležali. Važno je koliko imate antitela. Ako ih imate dosta, vakcinacija nije potrebna. Ali čim počnu da padaju, a počeće da padaju nakon pola godina, onda bi se trebalo vakcinisati“, rekao je Boljević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.