Bolton: Bajden neće odustati od Balkana

VAŠINGTON – Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton ocenio je da novi predsednik Džo Bajden neće odustasti od Balkana, kao i da bi „bila greška prepustiti Balkan Evropi“.

„Jako dobro se sećam uloge koju je (Bajden) devedesetih preuzeo u Kongresu povodom konflikta u (bivšoj) Jugoslaviji, posebno u BiH, ali i regionu kao celini. Ne mislim da će od toga odustati i rekao bih da nam njegov izbor Viktorije Nuland za treću glavnu poziciju u Stejt departmentu, nekoga ko je stručnjak za Rusiju, sekretar za Evropu u vreme Obamine administracije, pokazuje da kada su u pitanju Rusija, Ukrajina, istocna i centralna Evropa kao celina, da će biti dosta pažnje, da ce Nuland voditi dosta jaku politiku. Bio bih iznenađen da Bajden pokuša da delegira odgovornost Evropskoj uniji. Smatram da bi to bila greška, a bog blagoslovio Angelu Merkel“, rekao je Bolton sa sarajevsku TV N1.

On je dodao da smatra da je pitanje „od vitalnog značaja za SAD, kao i naroda na Balkanu, da pokušaju da završe posao donošenja mira i stabilnosti u regionu, kako bi ekonomski napredak bio moguć“.

„Smatram da bi to trebalo da bude glavni prioritet i za SAD“, kazao je Bolton.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.