U trendu

Bolton priznao pomaganje drzavnih udara u stranim zemlja

VAŠINGTON – Bivši američki ambasador u Ujedinjenim nacijama i bivši savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Bolton priznao je da je pomogao pokušaje državnih udara u stranim zemljama, prenosi Rojters.

Bolton je to izjavio za CNN nakon saslušaanja u američkom Kongresu vezano za upad na američki Kapitol 6. januara 2021., navodi britanska agencija.

Članovi odbora Predstavničkog doma, koji istražuje nasilni upad, optužili su u utorak bivšeg predsednika Donalda Trampa da je podsticao nasilje u svom pokušaju da ostane na vlasti nakon poraza na izborima 2020. godine.

U razgovoru za CNN, Bolton je sugerisao da Tramp nije bio dovoljno kompetentan da izvede „pažljivo planirani državni udar“.

„Kao neko ko je pomogao u planiranju državnih udara, ne ovde, već na drugim mestima , znam da je potrebno mnogo truda. A to nije ono što je Tramp radio.“, izjavio je Bolton.

Na pitanje novinara, na koje tačno pokušaje misli, on je rekao da „ne želi da ulazi u detalje“, međutim, ipak je pomenuo Venecuelu.

„Ispostavilo se da to nije bilo uspešno. Nije da smo mi imali toliko veze s tim, već sam video šta je potrebno opoziciji u pokušaju da svrgne nezakonito izabranog predsednika, i nisu uspeli“, naveo je bivši američki zvaničnik.

Bolton je 2019.,kao savetnik za nacionalnu bezbednost SAD, javno podržao poziv venecuelanskog opozicionog lidera Huana Gvaida vojsci da mu pomogne u svrgavanju socijalističkog predsednika Nikolasa Madura, tvrdeći da je Madurov reizbor nelegitiman, ali je na kraju Maduro ostao na vlasti.

„Osećam da ima i drugih stvari o kojima mi ne govorite, osim Venecuele“, rekla je voditeljka CNN-a, na šta je Bolton dao potvrdan odgovor, prenosi Rojters.

Mnogi spoljnopolitički eksperti tokom godina kritikuju intervencije Vašingtona u drugim zemljama, od uloge u svrgavanju tadašnjeg iranskog premijera Mohameda Mosadeka 1953. godine i rata u Vijetnamu, do invazija na Irak i Avganistan u ovom veku, ali nije uobičajno da američki zvaničnici otvoreno priznaju svoju ulogu u izazivanju nemira u stranim zemljama, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar