U trendu

Bonolo i Italgas otvorili prvu fabriku biometana u Italiji

PADOVA – Kompanija Bonolo, poznata po proizvodnji tradicionalnog italijanskog alkholnog pića grapa, i Italgas otvorili su danas prvu fabriku biometana u Italiji, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je reč o potezu koji bi mogao da podstakne proizvodnju obnovljivog prirodnog gasa u toj zemlji.

Biometan se, u ovom slučaju, dobija od tečnosti preostale destilacijom proizvoda na bazi grožđa.

Može se koristiti za grejanje, kuvanje i za sve za šta se koristi i gas od fosilnih goriva, ali kao nusproizvod organske materije smatra se obnovljivim i neutralnim ugljenikom, dodaje Rojters.

Popularno piće grapa proizvodi se od komine grožđa, kore, semena i stabljika koje su ostale od proizvodnje vina.

Iz Italgasa su saopštili da je Bonolova fabrika za biometan, u blizini grada Padove na severoistoku Italije, prva koja je povezana na njegovu mrežu, ali da ima još 140 zahteva za povezivanje.

„Italija, koja danas proizvodi samo pet odsto biometana u Evropskoj uniji, ima veliku priliku da poveća svoju proizvodnju“, rekao je izvršni direktor u Italgasu Pjer Lorenco del Orko najvećem distributeru gasa u zemlji.

Bonolova fabrika će proizvoditi 2,5 miliona kubika obnovljivog gasa svake godine koji će se dovoditi u mrežu i može da pokrije potrošnju gasa za 3.000 porodica, navodi Rojters.

Prošle godine, italijanska vlada je uložila 1,7 milijardi evra u investicije vezane za postrojenja za biogas i metan, što je jedan od načina da ta zemlja nađe zamenu za ruski prirodni gas.

Zemlja trenutno proizvodi 500 miliona kubika metana, ali proizvodnja bi mogla da poraste na osam milijardi kubnih metara do 2030. godine, rekli su iz Italgasa.

Evropska komisija je ranije, u okviru plana „RepowerEU“, postavila cilj da Evropska unija do 2030. godine proizvodi 35 milijardi kubika metana na godišnjem nivou, čime će zameniti deo od 155 milijardi kubika gasa koji je prethodno uvozila iz Rusije.

Do 2028. godine, Italgas planira da uloži više od četiri milijarde evra kako bi digitalizovao i učinio svoju mrežu spremnom za transport različitih vrsta gasa, uključujući vodonik, piše Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.