U trendu

Borelj: Cena sankcija Rusiji je cena slobode Evrope

BRISEL, 14. marta ( Tanjug) – Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, upozorio je na znacajne efekte sankcija prema Rusiji na samu EU, ali i poručio da je to cena koju EU ”treba da plati kao cenu slobode”.

”Vidimo značajne efekte ovih sankcija u Evropi, sa rastućim cenama energije i drugih proizvoda, što će se verovatno i nastaviti. Mi, unutar EU, moramo da prihvatimo da platimo i cenu za zaustavljanje ovog nečuvenog i ničim izazvanog rata. Od toga zavisi budućenost i naših demokratija”, kaže Borelj.

Žosep Borelj je u svom redovnom blogu, naveo precenu ekonomista da je rat u Ukrajini ”treći asimetrični šok” koji je Unija doživela u poslednje dve decenije, posle finansijske i ekonomske krize 2008. godine i pandemije kovid-19.

On poziva EU da spreči slabljenje EU i da i ovoga puta pokaže solidarnost sa najugroženijim zemljama.

”Šefovi država i vlada složili su se da što pre ukinu našu zavisnost od ruskog uvoza gasa, nafte i uglja. Nije moguće da nastavimo da hranimo ratnu mašinu Vladimira Putina kroz uvoz energije”, navodi Borelj.

On dodaje da će se lideri EU na sastanku 24. i 25. marta pozabaviti uticajem rasta cena energije na građane i preduzeća u EU i razmotriti konkretno sistem veleprodajnih cena električne energije i privremena ograničenja cena u tom sektoru.

Šef diplomatije EU dodaje da će rat u Ukrajini naterati EU da poveća i troškove odbrane.

”Treba da trošimo više, ali pre svega da trošimo bolje, odnosno zajednički”, rekao je Borelj.

On objašnjava da neke zemlje članice, kao što je Nemačka, već izdavajuju dodatnih 100 milijardi evra za odbranu u 2022. godini odnosno povećavaju budžet za odbranu na više od 2 odsto BDP-a od 2024. godine.

”To su uvek bolne odluke u kontekstu visokog javnog duga i oskudnih javnih resursa, ali nam Vladimir Putin očigledno ne ostavlja izbor”, konstatuje Borelj.

On zaključuje da invazijom na Ukrajinu ”Vladirmir Putin tera Evropu da hitno razmotri elemente unutrašnje organizacije i pogled na svet ”, a sve u cilju odbrane bezbednosti i demokratskih vrednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar