U trendu

Borelj: Do ponedeljka dogovor o sankcijama, embargu na naftu

VAJZENHAUS, 13. maja ( Tanjug) – Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je danas da će EU izdvojiti dodatnih pola milijarde evra za nabavku oružja za Ukrajinu i izneo očekivanje da će se EU dogovoriti o šestom paketu sankcija protiv Rusije najkasnije u ponedeljak, na sastanku ministara spoljnih poslova u Briselu.

Dolazeći na sastanak Grupe sedam (G7) najrazvijenijih zemalja koji se održava u Nemačkoj, Borelj je pozvao na nastavak podrške Ukrajini i nastavak pritisaka na Rusiju.

”Najaviću da će EU obezbediti novu tranšu od 500 miliona evra za vojnu podršku Ukrajini, što je ukupno dve miljarde evra izdvojenih za naoružanje Ukrajine do sad. Sa druge strane, očekujem više pritisaka na Rusiju kroz ekonomske sankcije, nastavak međunarodne izolacije Rusije, suzbijanje dezinformacija o posledicama rata kada je reč o cenama energenata i hrane širom sveta i predstavaljnje ujednjenog fronta za podršku Ukrajini”, poručio je Borelj.

Borelj dodaje da će novih 500 miliona evra iz Instrumenta za mir EU biti iskorišćeno za nabavku ”teškog naoružanja, ali ne i borbenih aviona” u cilju vojne podrške Ukrajini.

Šef diplomatije EU je najvio da se rad nastavlja na šestom paketu sankcija protiv Rusije, koji bi trebalo da uključi i embargo na uvoz nafte, a da će o tome razgovarati i ministri spoljnih poslova EU na sastanku u ponedeljak.

”U ponedeljak cu predstaviti novi politički podsticaj za sporazum o novim sankcijama i siguran sam da ćemo do tog dogovora doći. Taj dogovor nam je potreban i imaćemo ga jer moramo da prekinemo sa zavisnošću od ruske nafte”, kaže Borelj.

On dodaje da se u obzir moraju uzeti specificne situacije svake od 27 država clanica, ali ponavlja da se do dogovora o embargu na naftu mora doći ”ako ne na ambasadorskom nivou tokom vikenda onda na nivou ministara u ponedeljak”.

Borelj se trenutno nalazi u nemačkom letovalištu na severu Nemačke, Vajzenhausu, gde učestvuje na sastanku ministara grupe zemalja G7.

U Vajzenhausu se od 12. do 14. maja održava sastanak G7, na kojem učestvuju ministri iz Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i SAD, kako bi razgovarali o spoljnoj politici i bezbednosnih pitanjima, kao i o narednim koracima i odgovoru na ruski napad na Ukrajinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.