U trendu

Borelj: Kina da doprinese miru u Ukrajini, Peking: Spremni smo za dijalog sa EU

BRISEL – Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je danas u Briselu, posle sastanka sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, da je predsednik Rusije „odlučan da nastavi sa brutalnim krvoprolićem i destrukcijom“, dok je za Kinu rekao da ima moralnu obavezu da doprinese miru u Ukrajini.

„Prošlo je više od godinu dana otkako je Putin počeo da razara Ukrajinu, i deluje odlučan da nastavi tako. Pravi dalju eskalaciju, iako ne postiže ništa. Njegovo najnovije kockanje nukelarnim oružjem, sa prebacivanjem nuklearnog oružja u Belorusiju, predstavlja novu eskalaciju i predstavlja direktnu pretnju evropskoj bezbednosti“, rekao je Borelj.

Borelj je ocenio da „ironično, ovaj potez je došao nakon što je kineski predsednik Si Đinping posetio Moskvu i rekao da postoji potreba za mirom“, navodeći da su se oba lidera složila da se ne širi nuklearno oružje van zemlje.

„A onda, par dana kasnije, Rusija je objavila da će rasporediti taktičko nuklearno naoružanje u Belorusiji“, kazao je Borelj.

On je naveo da je sa Blinkenom razgovarao o ulozi Kine u „očiglednom kršenju Povelje UN“, ističući da Kina ima „moralnu obavezu“ da doprinese miru u Ukrajini i da „ne sme da bude na strani agresora“.

„Bili smo jasni prema Kini – njena pozicija o ruskim zverstvima i ratnim zločinima odrediće kvalitet naših odnosa sa Kinom. U međuvremenu, EU je ujedinjena, kao i naša transatlanska zajednica. Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu u samoodbrani i održati pritisak na Rusiju da sprečimo kršenje međunarodnog prava“, poručio je Borelj.

Istovremeno, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning izjavila je danas da njena zemlja ne učestvuje u konfliktu u Ukrajini, preneo je TAS S.

Peking je spreman za dijalog sa EU povodom Ukrajine i snažno i aktivno podržava mirno rešenje krize u ovoj zemlji, rekla je ona.

Mao Ning je izrazila nadu da će EU pokazati „stratešku nezavisnost i političku mudrost“ prilikom rešavanja ove krize i preduzeti korake koji vode ka dugoročnoj stabilnosti u regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.